Programozás Okosan

Interoperatibilitás

2015. február 02. 22:35 - szpetip

Az interoperatibilitás (interoperatibility) az informatikában különböző rendszerek együttműködését jelenti.

Manapság egyre gyakoribb, hogy egy szoftverrendszer nem kizárólagosan egy platformra készül el. Egy webalkalmazáshoz, vagy tartalomkezelő rendszerhez mind gyakrabban készülnek mobiltelefonos kliensek. Ezek egy része a webes rendszer funkcionalitását viszi át a mobilkészülékekre, míg mások próbálják ezeket a funkciókat kiegészíteni, például valamilyen notifikációs rendszerrel.

Az interoperatibiltás szükségessége a másik oldalról is jelentkezik: A legegyszerűbb játékok, alkalmazások mögött is megtalálható valamilyen szerver, ami a szoftvert használó felhasználókhoz kapcsolódó adatokat tárol: hitelesítési adatok, pontszámok, toplisták.

Az interoperatibilitás megvalósítása nem triviális. Arra, hogy mennyire nem az, az egyik legjobb példa, hogy elősegítésére találták ki az XML-t is. A különböző rendszerek eltérő műdödése, eszközkészlete, kódolása szabványos megoldások alkalmazását teszik szükségessé. Ilyen, a legtöbb programozó által ismert szabványos megoldások többek között az XML, JSON, WSDL, BASE64.

A blog írója célként tűzte ki, hogy ilyen interoperatibilis megoldásokat ismertessen a blog keretein belül. Az ismertetett példákban a szerver valamilyen magas szintű programozási nyelvben készült webalmalmazás vagy webszolgáltatás, a kliens pedig valamilyen IOS eszköz lesz.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://programozasokosan.blog.hu/api/trackback/id/tr337134671
süti beállítások módosítása